Do's and don'ts för redaktörer
Här kan du se en lista med exempel på vad du ska göra - och vad du inte ska göra - när du arbetar med webbtillgänglighet.
Det er vigtigt at overholde lovkravene om webtilgængelighed på din hjemmeside. Sådan imødekommer du borgere med funktionsnedsættelser, der kan påvirke deres mulighed for at tilgå digitalt indhold. Vi har samlet en liste over do's and don'ts, der er gode at huske i arbejdet med webtilgængelighed på din hjemmeside.
Overskrifter
Overskrifter skal struktureres i hierarkisk orden. Overskrifter bruges som en indholdsfortegnelse og brugt i den rigtige rækkefølge vil de give et præcist 'billede' af, hvad der findes på websiden.
Overskrifter går fra 1 til 4. En H1-overskrift er artiklens titel, og den er fast. Det betyder, at I som redaktører kun har mulighed for at indsætte en overskriften med H2-, H3- eller H4-formatering i en tekstboks. I skal altid starte med en H2-overskrift. Det er vigtigt, at I ikke springer niveauer over.
Do:
Overskrift H2
Overskrift H3
Overskrift H4
Overskrift H2
Overskrift H3
Overskrift H2
Don't:
Overskrift H3
Overskrift H4
Overskrift H2
Overskrift H4
NB: Vær opmærksom, hvis du bruger en komponent som fx accordion eller faktaboks, som har et sepcifikt felt til at skrive en overskrift. Dette vil altid være en H2-overskrift. I de tilfælde, hvor feltet er udfyldt, bør du give din første overskrift inde i komponenten formateringen H3.
Fed (B)
Fed tekst er ikke en overskrift og skal ikke bruges som en. Fed tekst bruges til at fremhæve ord eller vigtige pointer i brødteksten.
Do:
Brug kun fed skrift, når du skal fremhæve vigtige pointer
Don't:
Brug ikke fed skrift som overskrift.
Links skal altid være selvbeskrivende. Korte generiske linktekster fortæller ikke brugerne, hvad de klikker på, eller hvor de er på vej hen. Derfor er det altid en god idé at spørge sig selv, om linket kan forstås uden for konteksten.
Do:
Gevinst og tab på aktier og værdipapirer skal du selv oplyse til skat.
Åbningstider i Bellahøj Svømmestadion i denne uge.
Læs mere om corona i din kommune.
Don't:
Gevinst og tab på aktier og værdipapirer skal du selv oplyse til skat.
Åbningstider i Bellahøj Svømmestadion i denne uge.
Læs mere om corona i din kommune her.
Klik her, Læs mere, Mere om, Seneste nyt dur heller ikke.
Som bruger af en skærmlæser vil det være forvirrende at få læst flere links op, som hedder det samme, men fører flere forskellige steder hen.
Husk at links skal være selvforklarende og unikke, ligesom overskifter på en artikel.
Do:
Nørre Vedby Skoles hjemmeside
Bagsværd kostskoles hjemmeside
Kontakt borgerservice
På Jobnet.dk kan du finde Gode råd til din jobsøgning.
Brug jobsøgningsfunktion på Jobnet.dk.
Don't:
Nørre Vedby Skole. Skolens hjemmeside.
Bagsværd kostskole. Skolens hjemmeside.
Kontakt
På Jobnet.dk kan du finde Gode råd til din jobsøgning.
Brug jobsøgningsfunktion på Jobnet.dk.
NB: Hvis linkteksten og link er det samme, men stadig udløser en fejl, kan dette skyldes ekstra mellemrum eller punktum i linkteksten.
Alt-tekster er 'usynlig' tekst som er tilknyttet billedet. Alle billeder som indsættes på hjemmesider skal så vidt muligt have en beskrivende alt-tekst tilknyttet billedet. Det er denne tekst som bruger af en skærmlæser vil få oplæst, når de støder på et billede.
Jo mere beskrivende alt-teksten er, jo mere information giver man brugeren om det gældende billede. Spørg dig selv hvordan du gerne vil have en anden beskrev billedet til dig.
Tekster uden alt tekst vil give en fejl og for bruger med skærmlæser vil de få oplæst url'en til billedet, som ikke er særlig brugervenligt.
Do:
Nyslået mark med 11 halmballer
Don't:
Mark (eller undlade at udfylde alt-teksten)
Nb: Vær opmærksom på at billeder pastet ind i tekst editoren ikke vil få en alt-tekst og derfor vil give en fejl. Brug istedet 'Billede' komponenten eller media pickeren i tekst editoren, hvor i har mulighed for at tilknytte information til billedet.
De tekster som i kan se under de billeder der er indsat i denne artikel er ikke alt-tekster, men caption tekster.
Billeder med tekst
Ved brug af billeder, der indeholder tekst, er det vigtigt, at der i alt-teksten står præcis det sammen, som der står på billedet.
Dekorative billeder
I tilfælde hvor billedet er strengt illustrativt og kun er indsat for øjets skyld, kan du slå funktionen 'dekorativt billede' til. Det sørger for, at en skærmlæser ikke vil læse billedteksten.
NB: Vær opmærksom på, at at dette udlukker nogle personer fra indhold, som andre har adgang til. Bedste praksis er altid at indsætte en alt-tekst.
Formateringer definerer, hvordan skærmlæseren læser indhold, så sørg for at fjerne usynlige formateringer, hvis du kopierer indhold.
Tekster kopieret fra andre hjemmesider eller dokumenter kan have knyttet nogle "usynlige" formateringer til sig, som først bliver synlige, når man har sat teksten ind i et andet program. Måske har du oplevet, at teksten pludselig ser meget anderledes ud, når det er blevet kopieret? Andre gange vil den kopieret tekst ligne originalen, men HTML-koden har alligevel en anden type formatering med sig.
Du undgår usynlige formateringer ved at trykke ctr/cmd + shift + v, når du indsætter kopieret indhold på en side.