Hur man pekar DNS och går live
Om du snart ska gå live med din hemsida kan du läsa om den tekniska processen här. Kom ihåg att domänen ägs av dig, och du måste själv peka namnet på vår IP-adress. Här är lite hjälp för den grundläggande delen av processen.
Når du skal gå live med din hjemmeside, skal du pege dit domæne hen på vores IP-adresse, som hører til vores servere.
Domænet ejes af din organisation, og kan købes gennem eksterne domæneudbydere. Det er forskelligt hvordan de forskellige domæneudbydere behandler DNS-pegning, og der er derfor dig og din organisation der har ansvar for at pege jeres domæne til vores IP-adresse.
Obs: Husk at spørge IT-afdelingen i din organisation hvordan I peger domæne hos jer. Vi hjælper med at sætte sikkerhedscertifikat på domænet, men ikke med selve DNS-pegningen.
Typiske trin i en DNS-pegning
For at være sikker på at vi kan sætte sikkerhedscertifikat på dit domæne efter DNS-pegning, skal du huske at aftale tidspunket for DNS-pegning med os.
Så sidder vi klar, og jeres hjemmeside kan tilgåes sikkert af jeres brugere fra tidspunket DNS-pegningen er slået igennem. Vi kan også vejlede om evt. generelle tvivlsspørgsmål om processen undervejs.
OBS: vi kender ikke alle domæneudbydere, og kan derfor kun vejlede om generelle forhold, og ikke hvordan jeres specifikke udbyder fungerer.
På aftalte tidspunkt skal du logge ind i din organisations profil hos jeres domæneudbyder. Find login-oplysninger internt i jeres organisation.
Har I allerede et domæne, skal du altså finde ud af, hvem jeres domæneudbyder er, og logge ind i jeres profil, som din organisation har tilkøbt.
Har I ikke et domæne, skal I altså købe det hos en domæneudbyder. Der er mange forskellige domæneudbydere, du kan købe domænet igennem. Dem vi typisk hører blive brugt er:
dandomain.dkone.comsimply.comcloudflare.com
OBS: Er du subsiteredaktør, der skal have et site live, kan du evt. med fordel kontakte den centrale webadministrator eller den centrale IT-afdeling. De kan vejlede dig om interne oplysninger om jeres domæneudbyder.
Typisk kan du gå til oversigten af de domæner, din organisation ejer.
OBS: det kan være at dette trin ikke gælder for din organisation. Led evt. i stedet efter et link til DNS-pegning.
Efter du er logget ind, skal du lede efter et link til det sted, du peger domæner inde på din organisations profil hos jeres domæneudbyder.
Ved DNS-peging skal du normalt udfylde følgende felter:
-
Navn (Name): Dette er det domænenavn eller underdomæne, du ønsker at pege. For eksempel kan det være "dithoveddomæne" for hovedsitet eller et specifikt underdomæne som "blog" eller "shop".
-
Type: Du skal vælge den relevante type DNS-post. De mest almindelige er A-record og CNAME-record.
Du skal vælge A-recorn, hvis du har et selvstændigt domæne eller hovedsite.
Du skal vælge CNAME-record, hvis du skal have et underdomæne f.eks. ditdomæne.hoveddomæne.dk eller www. foran dit domæne. -
Værdi (Value): Dette er den mål-IP-adresse (for A-record) eller det mål-domæne (for CNAME-record), som du ønsker at pege på.
Laver du en A-record, skal du indtaste vores IP-adresse: 185.193.121.148 -
TTL (Time to Live): Dette er tiden, hvor DNS-opslag vil gemme oplysningerne i cache. En lav TTL betyder, at ændringer træder hurtigere i kraft, men kan øge belastningen på DNS-serveren. En høj TTL reducerer opslagsfrekvensen, men ændringer tager længere tid at sprede sig.
Det anbefales normalt at indstille TTL til en lav værdi, hvis du ønsker hurtigere opdatering af DNS-ændringer. Dette sikrer, at ændringer i indstillingerne for dit domæne træder i kraft på kortere tid.
Af og til kan der være yderligere indstillinger eller specifikke krav, afhængigt af DNS-udbyderen eller formålet med pegeoperationen.
Er du ekstra nørdet, og vil vide mere om de enkelte felter? Læs mere under denne trin-for-trin vejledning.
- www. foran domænet:
Du har nok valgt at dit domæne står uden www. foran, hvis det er et hoveddomæne. Dog er det en god idé også at pege domænet med www. foran hen på samme IP-adresse, da mange folk stadig bruger denne vej for at komme ind på hjemmesider.
Dette kan du også gøre både som A-record og CNAME-record, ligesom beskrevet ovenfor. Det er samme fremgangsmåde, og vi sætter certifikat på begge domæner. - Slet gamle DNS-pegninger af domænet:
Har du tidligere havft domænet til at pege hen på an anden server, optræder den gamle pegning nok stadig i oversigten af domænepegninger.
Slet domæneopsætninger, der peger hen til den gamle server. Den skal du ikke bruge mere, da et domæne kun skal pege på én IP-adresse.
Vi sidder klar på det aftalte tidspunkt, og når vi kan se at dit site er peget over til vores IP-adresse, sætter vi sikkerhedscertifikatet på.
Sikkerhedscertifikatet gør, at browseren viser brugeren indholdet på din side. Er der ikke certifikat på, bliver siden blokeret, og markeret som "Ikke sikker".
Når alt dette er klaret, er I Live! Tillykke!
Uddybet information om DNS-pegning
DNS står for "Domain Name System," og det er en essentiel teknologi på internettet, der oversætter menneskeligt læsbare domænenavne (f.eks. www.example.com) til numeriske IP-adresser, som computere bruger til at finde hinanden på netværket.
Det fungerer som en telefonbog for internettet, der gør det lettere for os at navigere og kommunikere online ved at bruge forståelige domænenavne i stedet for komplekse IP-adresser.
Normalt skal du vælge, hvilken type DNS-peging du skal udføre. Du skal enten oprette en A-record eller en CNAME-record.
-
A-record (Address Record): En A-record forbinder et domænenavn direkte til en IP-adresse. Det bruges til at pege et domæne direkte på en specifik IP-adresse. Dette er nyttigt, når du ønsker at pege på en bestemt server eller enhed.
Dette bruges typisk til et hovedsite. -
CNAME-record (Canonical Name Record): En CNAME-record opretter en aliasrelation mellem et domænenavn og et andet domænenavn. Det bruges til at omdirigere eller pege et domæne på et andet domæne. Dette er praktisk for oprettelse af underdomæner eller omdirigeringer.
Det smarte ved at oprette subsites som CNAME-domæner under hovedsitet's A-record er, at du ikke behøver at opdatere alle CNAME-domæner, hvis IP-adressen ændres. I dette tilfælde skal du blot opdatere A-record'en, og så følger alle CNAME-domæner automatisk med.
I essens bruger du A-record, når du ønsker at pege direkte på en IP-adresse, og CNAME-record, når du vil pege på et andet domæne.
Sådan kan det se ud at pege en A-record:
Sådan kan det se ud at pege en CNAME-record:
Skal du peget et subdomæne hen under en A-record, skal du skrive navnet på dit subdomæne (name) og vælge hovedomænet (target).
Her skal du indtaste vores IP-adresse: 185.193.121.148
Hvad er en IP-adresse?
En IP-adresse (Internet Protocol Address) er en unik numerisk kode, der tildeles enheder, der er tilsluttet et netværk, f.eks. internettet. Den fungerer som en slags "adresse" for enhederne, så de kan identificeres og kommunikere med hinanden på netværket ved hjælp af denne kode.
IP-adresser kan være enten IPv4 (f.eks. 192.168.1.1) eller IPv6 (f.eks. 2001:0db8:85a3:0000:0000:8a2e:0370:7334), og de muliggør routing og udveksling af data mellem computere og enheder på internettet.
I DNS-peging angiver TTL ("Time to Live") en tidsperiode, hvor DNS-cacheposter husker domænets indstillinger, herunder den tilknyttede IP-adresse. TTL styrer, hvor længe denne gemte information forbliver i cachen.
Det anbefales normalt at indstille TTL til en lav værdi, hvis du ønsker hurtigere opdatering af DNS-ændringer. Dette sikrer, at ændringer i indstillingerne for dit domæne træder i kraft på kortere tid.