Termer

Här hittar du en översikt och förklaring av några av de termer som är specifika för IT- och webbarbete.

    Udtryk Forklaring

    3.-partssystemer

    3.-partssystemer er systemer fra andre virksomheder, som bliver brugt på en hjemmeside. Det kunne eksempelvis være en video-visning fra Dreambroker eller fotos fra Skyfish som bliver vist på Kommuneplatformens hjemmeside.

    Crawle (vb.)

    Søgerobotters proces i at finde nye eller opdaterede sider på en hjemmeside. Fx: "Søgerobotter (fx Googles) 'crawler' hjemmesider." 

    Søgerobotter crawler sider for at se, hvordan siderne skal rangere i søgeresultaterne. I crawling-processen leder robotterne fx efter data om, hvad sidernes indhold er, og hvornår de er udgivet og opdateret (hvor aktuelt indholdet er).

    CSS

    Reglerne for udseendet på en webside.

    CTA / Call To Action

    CTA/Call To Action er en formatering af et link. Linket vil dermed ligne en knap, som er meget synlig, og som dermed får flere brugere til at klikke på linket.

    Cursor

    Et bevægeligt objekt/ikon, der bruges til at 'pege' med på en skærm. Dvs. 'musen', som typisk er en sort eller hvid pil, men også kan være fx en lille hånd eller en finger.

    Dashboard

    Et instrumentpanel: En visuel og lettilgængelig måde at præsentere data på. Et dashboard kan fx vise forskellige widgets som nøgletal, diagrammer, genveje osv. I Kommuneplatformen er det første, du møder, når du logger ind, dit dashboard.

    Deploy

    Handlingen, når udviklerne implementerer de ændringer, der er lavet på serveren, så ændringerne er tilgængelige for alle brugere i Kommuneplatformen.

    Flow

    Når en hjemmeside har et godt flow, er den brugervenlig og nem at navigere rundt i.

    Globalt vs. lokalt

    Globalt betyder gældende for hele sitet, og lokalt betyder gældende for den enkelte side. Dette bliver eksempelvis brugt ift. søgninger, hvor man kan søge på et ord på hele hjemmesiden eller på den enkelte side.

    Hosting

    Hosting betyder kort fortalt det sted, hjemmesiden bor. Det er hos den server, som har sidens data.

    iFrame

    En iFrame er et stykke HTML-kode. Kodestykke starter med <iframe> og slutter med </iframe>. Det bruges til at vise indhold fra én side på en anden side ved at kopiere hele kodestykket fra den første side og sætte det ind i en HTML-komponent på den anden side.

    Kode (sb.)

    (Kombination af) tegn i et edb-system, som fx sætter bestemte procedurer i gang eller fastlægger skriftstørrelse el.lign. i et tekstbehandlingsprogram; sæt af regler for hvordan tegn i et tegnsæt repræsenterer data.

    Kode (vb.)

    At kode (-r, -de, -t). Når man indlægger data i et apparat/udarbejder et computerprogram. Synonym: At programmere.

    Margin bund/bottom

    Et "blankt" område uden elementer. Bruges funktionen i Kommuneplatformen, vil der komme en større afstand efter en komponent.

     Margin top

    Et "blankt" område uden elementer. Bruges funktionen i Kommuneplatformen, vil der komme en større afstand før en komponent.

    Markup

    Markup er de kode-regler, som definerer den visuelle opsætning af en hjemmeside, altså hvordan hjemmesiden bliver læst og præsenteret visuelt af browseren.

    Node

    Ikke en toneangivende en af slagsen. En node i IT er selvstændigt indhold på en hjemmeside, fx en side.

    Placeholder text

    En slags 'dummy' tekst, som typisk står i et tekstfelt for at vejlede om, hvad brugeren kan skrive i tekstfeltet. Det er et hint, der guider om formatet. På Kommuneplatformens Guide er der fx placeholder-tekst i søgebaren ('Hvad søger du?').

    Programmere (vb.)

    At programmere (-r, -de, -t). At udarbejde et computerprogram; give en maskine instrukser om at udføre en bestemt opgave. Synonym: At kode (vb.).

    Responsivt design

    Responsivt design betyder at hjemmesidens struktur skalerer sig til forskellige skærmformater - fuldskærm, lille skærm, tablet, mobil osv.

    Rich Text Editor

    Rich Text Editor er det felt i backoffice, som du kan skrive tekst i og formatere din tekst.   

    Scripts

    Scripts er et stykke kode, som udfører en specifik funktion på en side - eksempelvis visning af cookie-beskeder.

    Scrolle (vb.)

    Verbum (-r, -de, -et). Fra engelsk scroll. Når displayet på skærmen bevæger sig op eller ned, så man kan se nyt materiale. Du kan som regel scrolle med musen.

    Startnode

    En startnode er den øverste side i venstremenuen i backoffice. Dvs. den første side du lander på i venstremenuen, når du logger ind.

    Stock-photo/video

    Et professionelt fotografi eller video, som er tilgængeligt gratis eller som kan købes til forskellige formål. 'Media Stock' og 'Pexels' samler stock-photos og -videoer, som kan downloades.

    Stylesheet

    Et dokument/regelsæt, som bestemmer udseendet af et eller flere elektroniske dokumenter, fx websider.

    Thumbnail

    Thumbnail er en lille version af et billede, der bliver brugt på siden, og som vises på andre sider der linker til siden. Det bruges eksempelvis på lister over nyheder, hvor artiklernes billeder bliver vist i lille format, thumbnail, på listesiden.

    Toggle

    Toggle er den lille aflangt runde knap, man kan tjekke 'aktiv' eller 'ikke-aktiv', 'on' eller 'off', 'ja' eller 'nej' af på.

    Tooltip

    Tooltip er den lille tekst der kommer frem, når curseren holdes over en punkt på siden.

    Webtilgængelighed

    Webtilgængelighed handler om, at alle borgere uanset handicap eller funktionsnedsættelse kan benytte myndigheders og offentligretlige organers websteder og mobilapplikationer og deltage i samfundslivet på lige fod med andre borgere. 

    Læs om webtilgængelighed her.

    Whitespace

    Blanke områder på en side, hvor der ikke er billeder eller tekst. 'Margin bund' er fx et whitespace.

    Widget

    En applikation, der ved hjælp af et smart designet grafisk ikon tilføjer et nemt aktiveret program til en brugergrænseflade. Widgets kan gøre næsten hvad som helst – fra at vise vejret, at være en kalender og til at være små spil.